Sporcu sağlığında frekans terapisinin önemi

Sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından biri hareketli bir yaşam alışkanlığı edinmek. Tabii hareket etmek en temelde olması gereken bir adımdır. Gerçekten sağlıklı olabilmek için profesyonel bir sporcu gibi olmasa da düzenli spor yapmamız ve dengeli beslenmemiz gerekiyor.

Spor yapmak sağlıklı bir yaşamın temeli diyoruz ama bilinçsiz bir şekilde yapmaya kalktığımızda çeşitli yaralanmalara neden olduğu gibi hedeflerimize de ulaşamayıp boşa efor sarf etmiş olabiliyoruz.

Günlük antrenmanlara kendinizi alıştırdıktan sonra daha fazlasını yapabilmek için ister istemez hırslanabilir ve çok fazla egzersiz yapmaya çalışabilirsiniz. Ancak bu her zaman doğru bir davranış olmayabilir.

Profesyonel Sporcularda durum nasıl?

Yukarıda sporu bilinçli yapmaktan bahsettik. Peki profesyonel sporcularda durum nasıl? Adı üzerinde profesyonel oldukları için gayet bilinçli bir şekilde spor yapıyorlar. 

Ancak bunu bir meslek olarak yaptıklarından ve günlük hayatlarının bir parçası olduğundan onlar da Aşırı Antrenman Sendromu ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Salt Lake City Utah Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada, aşırı egzersiz sonucunda vücudumuzdaki biyokimyasal reaksiyonların aşırı kas ağrılarına ve bitkinliğe sebep olduğu belirtiliyor. Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan bir diğer araştırma ise profesyonel sporcuların amatör sporculara göre daha fazla sakatlanmalar yaşadığını gösteriyor. [1]

Yapılan egzersizler sonucu ortaya çıkan aşırı yorgunluk ise fiziksel ve mental sağlığınızı etkilemekle birlikte yaşam kalitenizi de düşürebiliyor. 

Aşırı Antrenman Sendromu belirtileri nelerdir?

Aşırı egzersiz, sıklıkla sakatlıklara ve yorgunluklara yol açmasının yanında çeşitli uyku düzensizlikleri, ruh halinizde değişiklikler ve dinlenme nabzınızda (resting heart rate) ciddi değişikliklere neden olabiliyor.

Fiziksel olarak vücudunuza aşırı yüklenmek organlarda ve sistemlerde patolojik değişikliklere neden oluyor ve bu da onların doğru çalışmasını engelliyor. Dolayısıyla adaptasyon bozukluğu, istemsiz dengesizlik ve kardiyovasküler, sinir ve endokrin sistemlerde sorunlar oluşturmaya başlıyor. Bu da Aşırı Antrenman Sendromu’na neden oluyor. (Badtieva VA ve ark.) [2]

Sporcu ne kadar dikkat etse de potansiyel olarak yukarıda saydığımız aşırı egzersiz sendromunun neden olduğu rahatsızlıklarla sıklıkla karşılaşabiliyor. 

Aşırı Antrenman Sendromu’nun önüne frekans terapisi ile geçilebilir mi?

Badtieva VA ve ark. (2018)’nın yaptığı çalışma bu soruya tamamen cevap veriyor. [2]

Bu çalışmaya göre; biyofrekans terapilerinin kullanılması kalp ritminde parasempatik etkiyi arttırıyor, stresi düşürüyor ve kalp aktivitesinde tasarruf sağlıyor. Bu terapinin aynı zamanda kan basıncını düşüren ve yine kan basıncının günlük ritmini normalize eden bir etkiye sahip olduğu görülüyor.

Sonuç olarak;

Biyofrekans terapisi sporcularda geliştirilmiş sempatik sinir sistemi aktivitesi ile Aşırı Antrenman Sendromu’nun düzenlenmesini sağlayabilmektedir. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi sporcuların yaşadığı sağlık sorunlarının da önüne geçebilmek için frekans terapileri yardıma koşuyor.

Sporcu sağlığı da bütüncül bir şekilde ele alınıp değerlendirilmelidir. Bu doğrultuda titreşim tıbbı da profesyonel sporcuların hayatına dahil olabilmektedir

Frekans terapileri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve daha önceki blog yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.

Sağlıkla kalın!

Kaynakça
  1. https://www.healthline.com/health/bioresonance#research
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30499486/
İlginizi çekebilir: Sağlığınızı ve Enerji Dengenizi  Korumayı Kolaylaştıran Bir Teknoloji ile Tanışmak İster Misiniz?
Blog yazılarımızdan anında haberdar olmak için email bültenine aşağıdaki forma email adresinizi girerek ücretsiz abone olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir