Beden pozitifliği nedir?

Beden pozitifliği hareketi, son zamanlarda özellikle sosyal medya ağlarında rastladığımız bir baş kaldırma hareketidir. Sosyal medyanın güzellik anlayışımız üzerinde olan etkisinin düşündüğümüzden çok daha güçlü olduğu ortaya çıkmıştır. 

Filtrelerin kullanımı çoğaldıkça, retuşlanmış yüzlere ve vücut hatlarına gözümüzün alıştığını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Özel hayatını ve ‘pürüzsüz’ fiziklerini gösteren influencerlerin çoğalması ile birlikte, bedenimiz ve kendi hayatımız hakkında yürüttüğümüz fikirler de değişime uğrayabiliyor. 

Yeni çağımızın gerçekçi olmayan güzellik anlayışı, birçok kişiyi psikolojik anlamda bunalıma sokmuştur. Bu psikolojik baskı ve vücudu ile barışık olmama haline karşılık ‘beden pozitifliği’ (ingilizcesi: body positivity) hareketi doğmuştur. 

Gelin bu blog yazımızda beden pozitifliği tam anlamıyla nedir, birlikte öğrenelim.

Beden Pozitifliği Nedir?

Beden pozitifliği, toplumun ve popüler kültürün ideal şekli ve boyutunu nasıl gördüğüne bakmaksızın, tüm insanların olumlu bir beden imajına sahip olmayı hak ettiği düşüncesini savunur.

Günümüzün güzellik standartlarını reddederek; şekil, boyut, cilt rengi, cinsiyet gibi kavramlardan bağımsız olarak tüm bedenleri kabul eder.

Beden pozitifliği aynı zamanda vücudumuz hakkındaki imajın ruh sağlığımızla bağlantısını vurgular. 

Beden Pozitifliği Neden Önemlidir?

Sağlıklı bir vücut imajına sahip olmak, insanların dış görünüşleri hakkında nasıl hissettikleri ve hatta kendi değerlerini nasıl değerlendirdikleri konusunda rol oynar. Araştırmalar, olumsuz bir beden imajına sahip olmanın, depresyon ve yeme bozuklukları dahil olmak üzere bazı zihinsel durumlar için artan risk ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Beden pozitifliği için neler yapılabilir?

  • Aynada gördüğünüz vücudunuzu takdir edebilirsiniz. Çünkü doğduğunuzdan beri o sizin bir parçanız.
  • Vücudunuzla ilgili kendinizden emin bir duruş sergileyebilirsiniz.
  • Kendinizle en iyi arkadaşınızla konuşur gibi konuşun. Arkadaşlarınıza gösterdiğiniz anlayışı kendinize de gösterebilirsiniz.
  • Vücudunuzun şeklini, boyutunu, rengini olduğu gibi kabul edebilirsiniz. Değiştirmeye, “mükemmelleştirmeye” çalışmayın.

Sosyal Medya Etkisi

Sosyal Medya çağında insanların sadece güzel yanlarını göstermelerinin beden pozitifliğine olumsuz etkisi görülse de, diğer taraftan buna dair yine sosyal medyanın olumlu etkisi de kaçınılmaz. Beden pozitifliğini savunanların sosyal medyada seslerini daha fazla duyurması ile birçok büyük markanın reklam kampanyalarında güzellik algısına dair ezberleri yıkmaya başladığı da görülüyor.

Vücut pozitifliği öz şefkati teşvik ediyor ve ruh sağlığını iyileştiriyor. Ancak bunun yanında beden pozitifliğinin obeziteyi masumlaştırdığına yönelik eleştiriler de bulunuyor.

Bu eleştiriler şöyle dursun; bedenimize iyi davranmanın yolunun onu belirli şekle sokmaktan değil de sağlıklı yaşamaktan geçtiğini kabullenmek belki de en doğrusu olacaktır. 

Bedeninizi sevmeniz dileğiyle, sağlıkla kalın!

İlginizi çekebilir: Biyofrekans Terapisi Kanser Tedavisine Destek Olabilir Mi?
Blog yazılarımızdan anında haberdar olmak için email bültenine aşağıdaki forma email adresinizi girerek ücretsiz abone olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir