Refleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji, vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan noktalara baskı uygulanması yoluyla, bazı rahatsızlıklar için destekleyici terapi sağlayan tamamlayıcı tıp çeşidine verilen isimdir. Temelinde el ve ayak gibi bölgelerde bulunan organ ve sinir-sistemi noktaların belirli tekniklerle uyarıldığı takdirde, ortaya çıkan elektrokimyasal mesajlar sayesinde bu organların uyarılması fikri yatar.  12.000 yıllık bir uzakdoğu tedavi yöntemi olan refleksoloji uzman ve eğitimli kişilerce yapılmalıdır.

Refleksoloji hangi hastalıklarda kullanılır?

Nörolojik, psikolojik, cinsel ve fizyolojik birçok rahatsızlığın tedavisinde refleksolojiden yararlanılabilir. 

  • Kan basıncının düzenlenmesinde
  • Dolaşım, boşaltım ve sinir sistemlerinin uyarılmasında,
  • Toksinlerin azaltılmasında
  • Lenf dolaşımının hızlandırılmasında 
  • Uykusuzluk tedavisinde
  • Bağışıklık sisteminin uyarılmasında
  • Baş ağrılarının ve kronik migren ağrılarının azaltılmasında

refleksolojiden faydalanılmaktadır.

Refleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır?
Refleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji kimlere uygulanmaz?

Enfeksiyonu ve yüksek ateşi bulunan, akut hastalığa sahip, bacak toplar damarlarında pıhtılaşma sorunu olan, uygulama bölgelerinde yarası olan ve gebeliğin ilk 3 ayında olan kişilere uygulanmaz.

Refleksoloji nasıl uygulanır?

El, ayak, kulak, bacaklar, sırt, dil ve gözlere uygulanır. Yukarıda gördüğünüz haritalarda ayak ve el yüzeyindeki belirli organlarla bağlantılı olan nokta ve alanları sizler için işaretledik. Uygun noktalara masaj yaparak gerekli organ ve sistem uyarılabilir. Endokrin bezlerinin, kas ve iskelet sisteminin ve birçok iç organın bölgesi ayak tabanlarımızda bulunmaktadır. 

Refleksoloji uygulanırken yukarıdaki gibi refleksoloji haritalarından yararlanılmaktadır. Bu haritalar, hangi noktaların hangi organlar ya da sistemlerle bağlantılı olduğunu gösteren şemalardır. Bu şemalara göre terapisi hedeflenen rahatsızlıkla ilgili bölgeler seçilir ve baskı uygulanarak uygun masaj yapılır.

Vücudun kendi kendini iyileştirebilmesini destekleyen bu terapi yöntemi tıbbi tedavilere ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyona da yardımcı olabilmektedir. Son yıllarda sıklıkla kullanılan bir tamamlayıcı terapi yöntemi olan refleksoloji mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından sertifika almış bir uzman tarafından yapılmalıdır. 

Sağlıkla kalın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir