Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı: Mitokondri

Mitokondri kelimesi bize çok uzak değil ama muhtemelen bir çoğumuza teknik bir terim gibi geldiğinden kendimize yakın hissetmiyor da olabiliriz. Ancak mitokondriler vücudumuz için çok önemli işlevlere sahiptir. Peki nedir bu işlevler? Kısaca, mitokondri ne işe yarar?

Vücudumuzun enerji kaynağı

Mitokondriler temel olarak vücudumuzda enerji üreten hücre organelleridir. Hücrelerin içerisinde bulunan mitokondriler sizin enerjik ve dolayısıyla daha sağlıklı olmanızı sağlar.

Enerjisi yüksek bir kişinin mitokondrileri iyi çalışıyor diyebiliriz. Tabii mitokondrilerin iyi çalışabilmesi için en önemli faktörlerin başında sağlıklı beslenmek gelmektedir. Bunun için özellikle işlenmemiş gıdalar tüketmeli ve bazı gıda takviyelerini almalısınız. Alfa lipoik asit, magnezyum, B grubu vitaminler ve CoQ10 (KoenzimQ10) mutlaka yeterli miktarda alınmalıdır.

Siyah üzüm, karnabahar, lahana gibi sebzeler mitokondriler için sağlıklı olabilecek besinlerden bazıları. Bunları menülerimize eklemeyi ihmal etmemeliyiz.

Düzenli egzersizleri aksatmayın

Bir diğer unsur da her zaman vurguladığımız gibi hareket etmektir. Ne kadar hareketli olursanız ve düzenli bir şekilde spor yaparsanız mitokondrileriniz o kadar enerji üretebilirler. Çok oksijen mitokondri gelişiminde önemlidir. Günlük 30 dakika ile 1 saat arası egzersiz yapmak mitokondrilerinizi koruduğu gibi potansiyel diğer birçok rahatsızlığı engelleyecektir.

Mitokondriler en çok kas sistemi içerisinde bulunmaktadır. Spor ve hareket bu nedenle çok iyidir ve önemlidir. Size enerji verir.

Vücudun ihtiyacı olan enerji kavramı çok basit olarak algılanmamalıdır. Çünkü vücudumuz içerisindeki tüm süreçler için bize enerji gerekiyor. Yani enerji bizim yaşamımız için en temel unsurlardan biridir. Bunun için de yukarıda bahsettiğimiz üzere mitokondrilerin iyi çalışması önemli hale geliyor. 

Mitokondriler işlevsiz hale gelir ve görevlerini yerine getiremezse maalesef birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bunlara örnek olarak çeşitli kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, kanser, ALS, alzheimer, parkinson gibi önemli hastalıkları örnek olarak verebiliriz. Ek olarak erken yaşlanmaya da neden olmaktadır. 

Mitokondrilerinizi yeteri kadar koruyabilirseniz bu hastalıkların da önüne geçmek zor olmayacaktır.

Sağlıksız beslenme mitokondriye zarar veriyor

Sağlıksız beslenme; fast food, trans yağlar içeren gıdalar, yüksek kalorili şekerli gıdalar ve hareketsizlik zaman içerisinde obeziteye neden oluyor. Bunu gibi bir yaşam şekli vücutta mitokondri sayısını azalttığı gibi onlara zarar da veriyor. Bu da zamanla geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Sonuç olarak;

Hücrelerimizin enerji üreten organelleri olan mitokondriler yaşamsal öneme sahip olduğundan onların sayısını arttırmalı ve korumalıyız. Aslında bunu yapmak çok zor değil. 

Bunun için;

  • Hareket etmeliyiz: Düzenli egzersiz yapmalı ve yeteri kadar oksijen almalıyız,
  • Sağlıklı beslenmeliyiz: İşlenmemiş gıdalar tüketmeli ve Koenzim Q10, B grubu vitaminleri ve magnezyum gibi takviyeler almalıyız.
  • İyi nefes almanın değerini bilmeliyiz.

Sağlıklı günler dileriz!

İlginizi çekebilir: Smoothie Çağı: Çocuklarmızı Nasıl Hasta Ediyoruz?
Blog yazılarımızdan anında haberdar olmak için email bültenine aşağıdaki forma email adresinizi girerek ücretsiz abone olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir